Szakrális geometria – Tradíció és modernitás

Kazettás templom mennyezetek mintái által inspirált rajzok és animáció

szakrális geometria

2014-ben találkoztam először tudatosan a kazettás mennyezetek motívumaival, melyek azóta is foglalkoztatnak tervezőgrafikailag, a szimbólum világuk mellett különösen a vizuális gazdagságuk, szépségük. Egy színházi előadás vetített látvány hátterét terveztem akkor, melynek egy részletéhez szolgáltak inspirációul a kazetták mintázatai.

A Kárpát-medencében még a ma is több kazettás mennyezet található, mint a maradék Európában összesen. A motívumkincs megőrzéseként azt gondolom, a mai digitális eszközök és alkalmazások felhasználásával közelebb lehet hozni és elérhetővé, szerethetővé tenni azon nézők számára is, akik nem feltétlenül figyelnek fel, követik vagy tanulmányozzák ezen értékeket. 

Már az általános iskolában szerettem a matematikát, abban is a geometria, a szerkesztések, kedvenceim közé tartoztak. Mindig is izgalommal nyúltam a geometrikus formákhoz, rengeteg vizuális alkotói lehetőséget kínálnak e motívumok, s kombinációik. A szakrális geometria világa csodával tölt el.

Megálmodott projektem keretében 2019 nyarán egy fotós körúton többek között a következő helyeket, templomokat kerestem fel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: Szamosbecs, Csenger, Csengersima, Gyügye, Tunyogmatolcs. Volt, ahol a forró nyári hőségben egy lelket sem találtam a faluban, de felhívtam a kiírt telefonszámot, érkezett a gondnok kerékpáron és kinyitotta nekem a templomot.

Több minta került grafikus megrajzolásra, vektoros szerkesztésre, ami azt jelenti, hogy lehetővé válik a motívumok további tetszőleges felhasználása kiváló minőségben.

Ezek felhasználásával készült egy tervezett animációs sorozat első része, melyben a mozgó vektoros képek különös, mai vizuális élményt nyújtanak. Alkotói munkáim különböző területein, – legyen az ékszer, képzőművészeti alkotás, színházi látvány vagy bármi más – mindig is izgatott a már létező, de szinte funkcióját vesztett vagy feledés irányába hajló motívumok, tárgyak, emlékek felhasználása egy új, mai, egészen modern, izgalmas mégis letisztult megjelenésben. Sokszor első ránézésre nem is tudatosul a “régi” jelenléte, mégis egy nem légből kapott, hanem nagyon is mély eredetet, kisugárzást adnak az általam megálmodott és kreált új formához.

Mozgóképeimhez megfelelő zenét kerestem, fiatal magyar zeneszerző munkáját, mely aláfesti, kiemeli a szakrális motívumok szépségét, harmóniáját, egyedi megnyilvánulását. 

Bízom abban, hogy akihez eljut a motívumkincsek inspirálta vizuális élmény, a szépség, akár csak egy mobiltelefon háttérkép által, nyitottabbá és érzékenyebbé válik környezetünk, épített örökségünk finom részleteinek megfigyelésére, megőrzésére és gazdagabbá válik ezen szépségek befogadásával, értékelésével!

A képek szerzői jogvédelem alatt álló szellemi termékek, a következő forrás megjelöléssel megoszthatók: www.soosdesign.com/szakralis-geometria-tradicio-es-modernitas/

Az animáció képei

Az animáció

A megfelelő vizuális élményhez először is a YouTube-on a videó jobb alsó sarkában a Beállításoknál állítsd legmagasabbra a minőséget! Sajnos, nem mindegyik böngésző támogatja a legnagyobb felbontást (pl. a Safari), de a Google Chrome erre tökéletes! Ott állítsd a max. 2160p 4K-ra és a legnagyobb monitoron, teljes képernyőn is legjobb minőségben fog megjelenni!

A “Kazettás templom mennyezetek mintái által inspirált vektoros verziók és ezekből készült animáció – Tradíció és modernitás” szakmai program megvalósítását  2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MMA logo