Utak és kereszteződések az iparművészet és a képzőművészet között

Tradíció és modernitás – Kazettás templom mennyezetek mintái által inspirált animáció 2.0

A 2019-ben elkészült fotódokumentált kutatómunka és az elkészült első szakrális geometriai vektoros rajz sorozat  és videó után újabb alkotások születtek a kazettás mennyezetek mintái nyomán.

A Kárpát-medencében még ma is több kazettás mennyezet található, mint a maradék Európában összesen. A motívumkincs megőrzéseként azt gondolom, a mai digitális eszközök és alkalmazások felhasználásával közelebb lehet hozni és elérhetővé, szerethetővé tenni azon nézők számára is, akik nem feltétlenül figyelnek fel, követik vagy tanulmányozzák ezen értékeket. 

6 csengersimai kazetta rajza került részletes vektoros feldolgozásra. A vektoros szerkesztés azt jelenti, hogy lehetővé válik a motívumok további tetszőleges felhasználása minőség romlás nélkül bármekkora méretben különféle felhasználási módokhoz.

Ezen motívumok inspirálták az újabb animációkat, a dinamikusan mozgó képek különös, mai vizuális élményt nyújtanak. Bízom abban, hogy akihez eljut a motívumkincsek inspirálta vizuális élmény, a szépség, akár csak egy mobiltelefon háttérkép által, nyitottabbá és érzékenyebbé válik környezetünk, épített örökségünk finom részleteinek megfigyelésére, megőrzésére és gazdagabbá válik ezen szépségek észrevételével, befogadásával, értékelésével!

A képek szerzői jogvédelem alatt álló szellemi termékek, forrás megjelöléssel megoszthatók. Egyéb felhasználás esetén kérem, keressen elérhetőségeimen!

Az előző alkotások, fotógalériák a kazettás mennyezetekről, a templomokról, a vonzódásom a geometriai formákhoz és a folyamat megszületésének pontos részletei az alábbi bejegyzésben láthatók és olvasható:

www.soosdesign.com/szakralis-geometria-tradicio-es-modernitas/

Az “Utak és kereszteződések az Iparművészet és a képzőművészet között. Tradíció és modernitás – Kazettás templom mennyezetek mintái által inspirált animáció 2.0” szakmai program megvalósítását  2020. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MMA logo